LOGOPED, VA E DE??

"Det är en sån som jobbar med fötter va?"
"Ja, men då kan du fixa min rygg för det är väl det ni gör?"
"Det är väl nått med kroppen, nått medicinskt, va? Men jag kan inte komma på vad..."

Av alla man träffar så är det nog en på tjugo som vet vad en logoped är, resten brukar ivrigt rösta för att man som logped jobbar med fötter eller kanske ryggen... Träffade en irländare som jag berättade att jag pluggade till speech- and language therapist för (utan att ha någon större förhoppning om att han skulle veta vad det var för något), varpå han berättar att hans mamma är det! Lycka! Även om jag såklart gillar att berätta om vad logopedutbildningen och logopedyrket innebär så är det jäkligt skönt att emellanåt träffa någon som faktiskt vet vad det är!

Igår var det fest för Peter (en vän jag känner genom en annan vän) som fyllde 21 år. Då var det såklart många man fick berätta för vad de där mystiska logopederna är för några. Så för er, kära läsare, tänkte jag faktiskt inte dra min egen förklaring utan istället låta proffsen (i form av böcker och Internet) berätta för er om det där med logopedi. Håll till godo (och passa på att lära dig lite också!):

Nationalencyklpedin säger: logopedi är i likhet med foniatri läran om språk-, tal- och röstrubbningar. Verksamheten bedrivs främst av speciellt utbildade logopeder (språk-, tal- och röstterapeuter), vilka har diagnostiserande och behandlande uppgifter. Utbildningen till logoped omfattar fonetik, allmän språkvetenskap, psykologi, vissa medicinska ämnen samt praktik på foniatrisk avdelning på sjukhus.

Hemsida för Landstinget Östergötland säger: En legitimerad logoped har en 4-årig högskoleutbildning som omfattar studier i allmän språkvetenskap och fonetik, psykologi, logopedi och medicin. Logopeder arbetar med följande patientgrupper:

  • Barn som har avvikelser i sin tal- och utveckling.

  • Personer som på grund av hjärnskador och neurologiska sjukdomar fått svårigheter att
    svälja, tala, förstå andras tal, läsa och skriva.

  • Vuxna med röstproblem som följd av olämplig röstvana och/eller sjukliga
    förändringar på stämbanden.

  • Barn och vuxna med medfödda missbildningar i läpp-käke-gom.

  • Barn och vuxna med stamning.

  • Personer som fått tal- och sväljproblem efter omfattande operationer i munhåla och
    svalg.

  • Barn och vuxna med cochleaimplantat.

  • Barn som är hesa.

  • Personer med läs- och skrivsvårigheter.

  • Barn som är avvikande i sin ät- och sväljutveckling.

Wikipedia säger: Logoped är yrkesbeteckningen för den som har genomgått logopedutbildning och avlagt 

logopedexamen. Logopedens uppgift är att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av språkstörning, talstörning och röststörning. I logopedens ansvarsområde ingår även diagnostik och behandling av sväljningsstörningar, dysfagi. Logopedutbildning bedrivs i Sverige sedan 1964 och utbildningen ges idag vid sex universitet (Karolinska institutet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet). Utbildningen bedrivs vid medicinsk fakultet, omfattar 4 års heltidsstudier och leder till magisterexamen. Logopedutbildningen är tvärvetenskaplig och omfattar lingvistik, fonetik, psykologi, logopedi och medicin. Forskarutbildning i logopedi bedrivs i Sverige sedan 1979. Logopedyrket bedrivs beroende på arbetsområde i nära samarbete med exempelvis läkare, sjuksköterska, psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut, förskolepersonal, lärare och specialpedagog.




Så nu vet ni det ;-) Slänger in lite bilder från Peters fest som avslut.


Ali, Peter och Zdenko


Zdenko, Peter och Pernilla


Jennie, Ali och Pernilla


Jennie och Pernilla (taekwondo-buddies!!)


Viktor och Ali


Tre stycken tungpiercingar

Kommentarer
Postat av: A-M

Du får fortsätta förklaringen av det där inplantatet, cosh nån`ting.

2009-05-12 @ 17:56:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0