YES! KLARADE GRADERINGEN TILL NIONDE KUP!


Idag var det tidigt uppvaknande (för att vara lördag), tjugo över åtta på morgonen träffades jag och Jennie och de andra som skulle gradera sig på Fighter Center. Var faktiskt inte så himla nervös, det var inte så mycket nytt vi skulle visa upp och jag kände mig ganska säker på tekninkerna. Men det klart... lite fjärilar i magen hade man allt! Men det gick bra alltihop (kanske inte balansövningarna i och för sig... men men...) så nu har jag uppnått kraven för nionde kup! Man börjar gradera sig till 10 kup (som jag gjorde i april) och sedan går man nedåt; 9 kup, 8 kup, 7 kup o.s.v. När man är nere på 1 kup väntar 1 dan och då vandrar man istället uppåt; 1 dan, 2 dan, 3 dan o.s.v. (alla "daner" är olika grader av svart bälte).

Mer som hänt idag: har storhandlat, legat ute och chillat i solen med Björn, stekt köttfärs, bloggat en hel del, kikat på en massa Scrubs. Imorgon gäller det att kavla upp ärmarna igen, har ju en tenta på onsdag :-S





SJUNG OM STUDENTENS LYCKLIGA DAR!

Igår var jag hemma i Ulricehamn och Gällstad hela dagen. Jag och Katarina åkte hemåt redan vid halv nio på morgonen, hann med en mumsig frukost på Espresso House före bussen gick. Jag och Katarina har många missions och ett av dem är att fika/äta på alla Espresso Houses i Göteborg ;-) Vi har läst på (och frågat personalen!) att det ska finnas åtta stycken olika E.P. runt omkring i stan och vi ska beta av dem alla, haha! Ja ja, nog om det sidospåret, grejen är att vår syster Malin tog studenten igår! Först var det avslutningscermoni i Sim & Sporthallen med tal, stipendieutdelning, vackra sånger och lite spex. Vilken stämning det var bland studenterna! Den gick att ta på, som elektricitet i luften! Sedan var det utspringning från skolan med musik, konfettiregn och ballonger. Och såklart ett HAV av folk med studentskyltar, rosor och kameror i högsta hugg för att fira alla studenterna. Gråtmilda jag blev lätt sentimental och mindes den där underbara dagen för fyra år sedan då man själv spang ut... Efter detta väntade den högjludda (hur f*n stavas det ordet?) cruisingen på lastbilsflaken genom stan, något som jag själv minns som det roligaste på hela studentdagen :-)

Hemma på Hedvalla i Gällstad var det sedan studentkalas för Malin (syster), Jessika (kusin) och Alexandra (kusins kusin). Massa folk, partytält, god mat, mera tal och så sjöng vi "Ja må dom leva", inte bara en gång utan två! Men vilken sång ska man sjunga då?

Jag och Katarina fick skjuts in till stan (Ulricehamn) på kvällen för att åter igen sätta oss på bussen, hemåt Göteborg igen. (Märker att jag säger "hem" , "hemåt", "hemma" och "stan" åt både Gällstad, Ulricehamn och Göteborg, knasigt!)

Sammanfattningsvis: Trevlig dag och underbart väder!


Min systers klass springer ut! (Bild från ut.se)



Alexandra (estet teater), Malin (samhäll ekonomi) och Jessika (företagsprogrammet).


Eftersom denna blogg mer liknar någon slags bildblogg så måste jag även slänga in några bilder från min egna student:









BLIXTVISITER HEMMA

Igår blev det en snabbvisit hemma/"hemma" i Ulricehamn. Det var bal för treorna på Tingsholmsgymnasiet som stod på schemat och eftersom både syster och kusin gick så ville man ju inte missa det. Alla var så himla fina! Alltid kul att se alla så uppklädda. Blev sedan restaurangbesök med mor och far och andra systern innan vi begav oss hemåt Göteborg igen.

På fredag blir det också en snabbvisit hemma för då är det dags för student! Åker även då tillbaka till götet igen på kvällen för på lördag morgon är det dags för gradering igen på taekwondon :-S


Malin och Mikael - finast av alla! I love You


Kusin Jessika gick med Peter "Batistuta" Larsson. Sååå fina!


SPRÅK OCH MAT

Idag har jag funderat på språk och mat. Inte tillsammans dock.

När jag gick mot spårvagnshållplatsen vid Viktoriagatan fördes mina tankar in på det där med språk. Jag passerade nämligen (på den relativt korta vägen) ett flertal människor som pratade en annat språk än mitt eget. Först en familj som talade engelska. Alltid lika faschinerande att höra små barn som pratar engelska. Dom pratar ju perfekt jävla engelska! Dom är typ bara tre år! Jag vill också! (Inte vara tre år alltså utan kunna prata flytande engelska). Ni vet när dom säger något i stil med "Mum! I'm tired!" med sådan där härlig brittisk accent. Ja ja, nog om mitt vurmande för brittiska barn.
Passerade sedan två män på cykel som pratade tyska. Det är också ett språk som jag vill lära mig. Inte för att det är vackert utan för att det verkar vara ganska lätt att lära sig eftersom det tillhör samma språkfamilj som svenskan. Sedan är det lite coolt på nått sätt att kunna tyska för det låter så hårt, räcker att man säger en mening på tyska för att sätta sig i respekt liksom! Sista språket jag hörde var persiska (gissning!). Snacka om ett språk som skiljer sig från vårt, hade nog tagit tid att lära sig. Men säkerligen väldigt praktiskt att kunna.

Dagens andra funderande kretsade kring mat (Viktor skulle väl i och för sig hävda att mina tankar alltid kretsar kring mat). Jag hade nämligen gått av vagnen hemma i Kviberg, trött och hungrig. Hemma i kylskåpet visste jag att det låg fisk och väntade på mig. Vit, tråkig, smaklös fisk. Jag älskar mat. Jag älskar GOD mat. Tanken på att behöva äta mat som jag inte tycker om till middag fick mig nästan att börja gråta. Så viktigt är det med (rätt) mat för mig. Hemma väntade som tur var någon med högre blodsockernivå än mig själv och som därmed kunde tänka betydligt klarare, vilket resulterade i en snabb titt i frysen och vips! så behövde jag inte äta fisk!


Gråt...


Skratt :D

FULLSPÄCKAD DAG

Hade först föreläsning om läs- och skrivsvårigheter på förmiddagen. Efter det begav sig stora delar av logoped-klassen ner till Slottsskogen där vi grillade, gick tipspromenad (fixad av mig!) och hade det allmänt trevlig. Sedan hem där jag hann att klippa och klistra lite. Vid sex-tiden drog vi i Kvibergs förtroenderåd igång ännu en after school som blev en lika trevlig tillställning som förra gången. Men jag hann inte vara med en särskilt lång stund innan jag åkte in till taekwondo-träningen, drar ihop sig till gradering nu! Kom hem igen vid halv elva, lagom så att jag fick vara med och städa efter vår after school, phu! Så nu är det välbehövlig sömn som väntar, godnatt!


VISSA DAGAR ÄR MAN TRÖTTARE OCH MER LEDSEN ÄN ANDRA...

... och det är sådana dagar som det är extra farligt att spela någon låt som man lätt börjar gråta till. Hela Kents album "Vapen och ammunition" går bort dagar som denna. Skulle jag lyssna på det skulle jag börja storlipa, varför vet jag inte. Eller jo, det vet jag egentligen...

Sedan finns det en låt som jag alltid börjar gråta till när jag hör. Vill du får mig att gråta, spela upp "The River" med Bruce Springsteen för mig. När jag hör den låten tänker jag på alla drömmar som inte blir uppfyllda. Jag tänker på alla löften som inte hålls och alla goda idéer som inte blir genomförda. Alla skratt som fastnar i halsgropen. Alla onda aningar som infrias och alla bekymmer som läggs på redan tyngda axlar. Jag tänker på alla vänskapsrelationer som tynar bort, all kärlek som vissnar och allt hopp som dör. All världens ondska, all världens hat. Alla tragiska människoöden och alla hemska minnen som människor tvingas bära på. Allt dessa tankar bara av att höra en låt...



Bruce, vad gör du med mig?

MYCKET BRA FILM

Har precis kikat färdigt på "The curious case of Benjamin Button" (Benjamin Buttons otroliga liv) och måste säga att jag gillade filmen skarpt! Många likheter med "Forrest Gump" och hur kan en film som liknar den filmen vara dålig liksom? Så om du är sugen på en kvalitetsfilm med underbart foto så ska du absolut se den. Sen att man fäller en tår eller två är något man får ta.


I DON'T CARE IF I LOOSE MY MIND, I'M ALREADY CURSED





Vem känner inte någonting för Alexander Rybak? Gutten är ju bara för söt :D Hade varken hört låten eller sett hans vackra ansikte förrän finalen av Eurovisionsfestivalen gick av stapeln igår men man hade ju hört att han var favorittippad. Tyckte vid första lyssningen att låten var rätt märklig, och sen var inte hans röst den bästa heller. Men ändå - någonting speciellt var det med den, den var orginell och både glad och sorgsen på samma gång. Idag har jag lyssnat på den om och om igen på Spotify and I like it! Så grattis Norge!

Helgen började med singstarkväll (+ guitar hero och buzz) hemma hos oss i fredags. Kul! Igår tog vi bussen upp till Uddevalla där vi blev upphämtade för vidare transport till Fjällbacka där vi firade Lars (svärfars) 50-årsdag. God mat, trängsel i den lilla sommarstugan, en x-cider på Bryggan och en härlig kvällspromenad genom byn - härligt!

Hemma i götet nu igen, blir nog film och chill i soffan ikväll.

Tanden är bättre också by the way, ibland löser sig saker genom att bara sätta sig ner och vänta!


Jennie och Amanda


Jennie i full färd med att utklassa mig i singstar.
Observera popcorn-fångningen i soffan!


Amanda och Björn "popcorn" Arnesson


Vinkännarna


Promenad genom Fjällbacka




På Bryggan




Jag och Emil skålar för Lars, 50 år!

JÄKLA TAND!

Jag har ont i en jäkla visdomstand!
Jag kan inte öppna min mun ordentligt ens, så ont har jag.
Den håller väl antagligen "bara" på att växa upp och jag har hört att man kan få väldigt ont då och nästan känna sig sjuk, men tänk om det är inflammerat? Tänk om det är därför jag har ont?
Aj!
Jag hatar att ha ont :-(
Orka



EN MÅNAD KVAR!

Börjar verkligen längta nu när det inte är längre än en månad kvar till GREKLAND! Vi ska dit hela familjen Johansson-Ericsson tillsammans med döttrarnas pojkvänner, d.v.s. Viktor och Mikael. Så tillsammans är vi Johansson-Ericsson-Andersson-Nilsson-familjen. Yeah! Anledningen att vi åker är att kära pappsen fyller 50, vilken såklart ska firas!  Så just nu är det denna resa som håller mig igång och gör att man orkar fortsätta tragla skolarbete (som i och för sig är VÄLDIGT intressant men det börjar kännas att det var längesedan man var ledig nu). Ön vi ska till heter Lefkas och ligger brevid Korfu, väster om Greklands fastland. Men redan nu till helgen blir det kust och hav igen för då ska vi upp till Fjällbacka (=paradiset på jorden) för att fira svärfar som även han fyller 50.


En månad kvar...


En vecka kvar :-)

LOGOPED, VA E DE??

"Det är en sån som jobbar med fötter va?"
"Ja, men då kan du fixa min rygg för det är väl det ni gör?"
"Det är väl nått med kroppen, nått medicinskt, va? Men jag kan inte komma på vad..."

Av alla man träffar så är det nog en på tjugo som vet vad en logoped är, resten brukar ivrigt rösta för att man som logped jobbar med fötter eller kanske ryggen... Träffade en irländare som jag berättade att jag pluggade till speech- and language therapist för (utan att ha någon större förhoppning om att han skulle veta vad det var för något), varpå han berättar att hans mamma är det! Lycka! Även om jag såklart gillar att berätta om vad logopedutbildningen och logopedyrket innebär så är det jäkligt skönt att emellanåt träffa någon som faktiskt vet vad det är!

Igår var det fest för Peter (en vän jag känner genom en annan vän) som fyllde 21 år. Då var det såklart många man fick berätta för vad de där mystiska logopederna är för några. Så för er, kära läsare, tänkte jag faktiskt inte dra min egen förklaring utan istället låta proffsen (i form av böcker och Internet) berätta för er om det där med logopedi. Håll till godo (och passa på att lära dig lite också!):

Nationalencyklpedin säger: logopedi är i likhet med foniatri läran om språk-, tal- och röstrubbningar. Verksamheten bedrivs främst av speciellt utbildade logopeder (språk-, tal- och röstterapeuter), vilka har diagnostiserande och behandlande uppgifter. Utbildningen till logoped omfattar fonetik, allmän språkvetenskap, psykologi, vissa medicinska ämnen samt praktik på foniatrisk avdelning på sjukhus.

Hemsida för Landstinget Östergötland säger: En legitimerad logoped har en 4-årig högskoleutbildning som omfattar studier i allmän språkvetenskap och fonetik, psykologi, logopedi och medicin. Logopeder arbetar med följande patientgrupper:

  • Barn som har avvikelser i sin tal- och utveckling.

  • Personer som på grund av hjärnskador och neurologiska sjukdomar fått svårigheter att
    svälja, tala, förstå andras tal, läsa och skriva.

  • Vuxna med röstproblem som följd av olämplig röstvana och/eller sjukliga
    förändringar på stämbanden.

  • Barn och vuxna med medfödda missbildningar i läpp-käke-gom.

  • Barn och vuxna med stamning.

  • Personer som fått tal- och sväljproblem efter omfattande operationer i munhåla och
    svalg.

  • Barn och vuxna med cochleaimplantat.

  • Barn som är hesa.

  • Personer med läs- och skrivsvårigheter.

  • Barn som är avvikande i sin ät- och sväljutveckling.

Wikipedia säger: Logoped är yrkesbeteckningen för den som har genomgått logopedutbildning och avlagt 

logopedexamen. Logopedens uppgift är att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av språkstörning, talstörning och röststörning. I logopedens ansvarsområde ingår även diagnostik och behandling av sväljningsstörningar, dysfagi. Logopedutbildning bedrivs i Sverige sedan 1964 och utbildningen ges idag vid sex universitet (Karolinska institutet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet). Utbildningen bedrivs vid medicinsk fakultet, omfattar 4 års heltidsstudier och leder till magisterexamen. Logopedutbildningen är tvärvetenskaplig och omfattar lingvistik, fonetik, psykologi, logopedi och medicin. Forskarutbildning i logopedi bedrivs i Sverige sedan 1979. Logopedyrket bedrivs beroende på arbetsområde i nära samarbete med exempelvis läkare, sjuksköterska, psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut, förskolepersonal, lärare och specialpedagog.




Så nu vet ni det ;-) Slänger in lite bilder från Peters fest som avslut.


Ali, Peter och Zdenko


Zdenko, Peter och Pernilla


Jennie, Ali och Pernilla


Jennie och Pernilla (taekwondo-buddies!!)


Viktor och Ali


Tre stycken tungpiercingar

SALTA VINDAR I VARBERG

Hej kära klass!
 
Vill ni se Sveriges vackraste plats? I så fall är ni välkomna till Varberg, västkustens pärla, för att lufta era larynx i vår salta och friska havsluft! Vi möts lördag 9/5 på Varbergs station kl 10.30 (det går ett tåg från Göteborg 9.42). Sedan gör vi en light-historisk vandring utmed strandpromenaden, varpå ni bjuds på en lätt veggie-lunch vid havet. Tåg hem går 15.34.
 
Så förbered bra promenadskor och era bästa humör! Hör av er till oss senast måndag 4/5, så vi vet hur många som kommer. Skriv med eventuella allergier. Hoppas ni kan komma!
 
Kramar
Varbergs-dägerna

Vem kan motstå en sådan här inbjudan? Det kunde inte jag, Tove, Sara och Matilda i alla fall så idag har vi haft en härlig dag i Varberg tillsammans med Josefin, Cajsa och Lisbeth (våra kursare som bor i Varberg och som står bakom inbjudan). Och jag som knappt aldrig åkt tåg har idag fått åka tåg två gånger! Varav en gång i X2000! Wow ;-) Vi har vandrat genom Varbergs härliga småstadskvarter ut till Apelviken, ätit lunch precis vid havet vid Varbergs kurort och sedan vandrat tillbaka till centrum över Hästhagekullen. En sväng till fästningen hanns självklart också med. Sammanfattningsvis har dagen varit kanonhärlig med hav, vind och trevlig sällskap (och god mat, jag älskar ju mat (som är god)!!).






















I'M BACK ON THE BLOGG!

Dags att ta tag i det här med bloggen igen känner jag. Har blivit en mer eller mindre ofrivillig paus nu en vecka eftersom vi har flyttat. En liten genomgång av vad som hänt sen sist kan väl vara på plats:

Torsdag (Valborgsmässoafton)
Hämtade mer flyttkartonger hos Mikael och Novelina på morgonen. Packade hela dagen. Katarina kom ut och hjälpte till med den tråkiga städningen. Framåt kvällen anslöt Malin och Mikael och jag, Katarina och Malin åkte in och kikade på Cortegén. Hann tyvärr inte se så mycket av den för klockan åtta hade vi bokat bord på tapasrestaurangen Mañana. Novelina, Mikael, Mikael, Mikael och Viktor anslöt sig också och vi åtta hade en riktigt trevlig kväll med supergod mat!













 

Fredag (1 maj)
Den stora flyttdagen! Allt gick bra förutom ett litet missöde med förrådsnyckeln som ramlade ner i hisschaktet vilket resulterade i att vi fick bära in allt som vi egentligen ville ställa i förrådet i lägenheten. Tack ni som hjälpte oss att flytta - Katarina, Malin, Björn, Ali, Mikael A., Mikael P., Mikael T. och Novelina - utan er hade det inte gått! Hann även med en skön eftermiddagspromenad i solen men annars njöt man mest över att ha gått fån 25 till 55 kvadrat att bo och leva på!!


Lördag
Tog tag i den enorma tvätthögen och var sen och storhandlade. Och vi kunde sitta mittemot varandra och äta middag på kvällen! Lyx! Sedan var det födelsedagsfest för Hanna hemma hos henne och David. Hade en riktigt rolig kväll :-)





 



Söndag
Det var längesedan jag hade så här svårt för att komma upp ur sängen en söndag, men det var väl självförvållat om jag säger så... Tränade på eftermiddagen. Fick sedan ordning på alla kläder, alltid skönt när allt ligger fint vikt i garderoben, synd bara att det ska till en flytt för att man ska ta sig i kragen och fixa iordning det.


Måndag

Ny kurs; Språkstörning barn och ungdom, drog igång. På eftermiddagen var jag och Jennie och köpte boxningshandskar så nu är vi fullutrustade inför kommande taekwondo-pass! Ska bli så skönt att slippa låna de illaluktande handskarna från klubben, nu har man sina egna :-) Men det sved i studentplånboken... Tränade sedan, vi hade Robert som tränare idag. Blev ett stenhårt pass med fokus på ben, men sedan är han assisterande landslagstränare också...


Tisdag
Minns inte vad jag gjorde denna dag... jooo, vi hade redovisning av vår kliniska dialog. Jag och Tove har jobbat ihop och jag får väl säga att redovisningen gick helt okej. Var uppe hos Björn (som ju också bor här i Kviberg) på kvällen och spelade poker. Eller jag låg mest i hängmattan! (ja, han har en hängmatta upphängd tvärs över sin 27-kvadratmeter stora (lilla) lägenhet.)


Onsdag
Hade föreläsningar hela dagen sen var det dags för Vårruset! Vi var ett gäng från klassen + Hannas mamma, Annas kompis och min syster Katarina som hade anmält oss som två lag och kunde på så sätt kvittera ut två stycken picnickorgar efter målgången. Loppet gick (förvånansvärt) bra, 5 km avklarades som ingenting! Så nu får vi väl se om det blir Göteborgsvarvet nästa år... hehe!



Torsdag
Föreläsning om fonologi och fonologiska störningar på förmiddagen. På eftermiddagen fick vi äntligen upp alla sakerna till förrådet på vinden (vaktmästaren visade sig kunna öppna ner till hisschaktet och hämta upp nyckeln.) Så nu slipper vi att ha lådor med julsaker m.m. stående i lägenheten.


Fredag (idag)

Satt kvar och pluggade efter förmiddagens föreläsning. Var på centralen och köpte biljett till morgondagens Varbergsresa och mötte där upp Katarina, Martin (Kattas kompis) och Fanny (Martins tjej). Vi gick och åt på Max som har öppnat i Nya gamla Ullevi. Mums mums! Om jag hatar McDonalds så kan man väl säga att jag älskar Max. Eller nått. Dom har ju egentligen samma mat men Max är såååå mycket godare. Trevligt i alla fall att de öppnat i Göteborg, får väl bli en tradition att gå dit och äta onyttigheter med jämna mellanrum. Kan behövas mellan alla GI-måltider.




Sååå, nu orkar ni nog inte med mer text kära läsare (som jag i och för sig säkert tappat i och med mitt uppehåll).

Dags att uppdatera sig vad andra skrivit på sina bloggar. Har inte haft Internet nu de första dagarna i nya lägenheten så nu har man lite att ta igen!


Ciao!


RSS 2.0